Буковина в бібліомаршрутах

ПОЛОЖЕННЯ

             про проведення обласного краєзнавчо-інформаційного проекту
     «Буковина в бібліомаршрутах»

1.Загальні положення
1.1 Генеральна Асамблея ООН проголосила 2017 рік Міжнародним роком сталого розвитку туризму, в рамках якого Чернівецька ОУНБ ім. М.Івасюка запровадила обласний краєзнавчо-інформаційний проект  «Буковина в бібліомаршрутах» (далі – Проект).
 1.1. Формат Проекту передбачає розробку оригінальних краєзнавчих маршрутів, підготовку краєзнавчих посібників і покажчиків, презентаційне представлення конкурсних робіт, поповнення бібліотечних краєзнавчих баз даних, розробку інноваційних акцій і заходів краєзнавчого спрямування.
2. Організатори  проекту
2.1. Головним координатором та організатором проекту є Чернівецька обласна універсальна наукова бібліотека імені Михайла Івасюка (далі - ЧОУНБ ім. М.Івасюка), яка здійснює його організаційне, методичне, консультативне та інформаційне забезпечення.
2.2.Організація  Проекту в районах області покладається на центральні районні бібліотеки.
2.3.  Співорганізатор Проекту -  Чернівецьке обласне відділення Всеукраїнської громадської організації «Українська бібліотечна асоціація».
2.4. До участі в Проекті запрошуються публічні бібліотеки ЦБС області, Вижницького району  та об’єднаних територіальних громад.
3. Мета Проекту
3.1. Підвищення ролі й суспільної значимості  бібліотек як центрів бібліотечного краєзнавства, що займаються виявленням, збором , зберіганням, популяризацією матеріалів з історії та культури Буковини.    
3.2.  Посилення духовного та культурного розвитку мешканців Чернівецької області через пізнання історії, географії, етнографії, обрядів та звичок свого краю.
3.3. Сприяння розвитку та інформаційному забезпеченню туризму на Буковині.
4. Завдання Проекту
4.1. Підготовка конкурсних краєзнавчих матеріалів публічними бібліотеками області.
4.2. Виявлення та запровадження оригінальних, нестандартних ідей,  послуг, які відображають креативний підхід до змісту і організації бібліотечно-краєзнавчого обслуговування громад.
4.3.  Підвищення фахового рівня та розвиток творчих ініціатив бібліотечних працівників області.
4.4. Налагодження фахових контактів, професійного спілкування,   партнерства з представниками місцевої влади, неурядовими організаціями, громадськими групами, пов’язаними з туризмом.
4.5. Популяризація  конкурсних краєзнавчих проектів та презентацій через бібліотечні веб-ресурси.
4.6. Розробка та інформаційне наповнення нових маловідомих туристичних маршрутів.
4.7. Виявлення, узагальнення і поширення кращого досвіду краєзнавчої діяльності бібліотек області.
5. Умови проведення Проекту
5.1.Етапи реалізації:
5.1.1. Дослідницький (квітень - червень 2017 р.)
- визначення теми та форми конкурсного краєзнавчого продукту;
- збір даних та обробка інформації, отриманої у ході пошукової роботи. 
5.1.2.Творчий ( липень - вересень 2017 р.)
Створення  конкурсних бібліотечних робіт: краєзнавчі екскурсії, путівники, покажчики, слайд-презентації , відеомандрівки  тощо.
5.1.3. Підсумково-презентаційний (жовтень 2017 р. – вересень 2019 р.).
5.2. В Проекті беруть участь бібліотеки ЦБС області, окремі міські, селищні, сільські бібліотечні установи.  
5.3. Для підсумково-презентаційного етапу створюється журі, склад якого затверджують президія ЧОВ ВГО УБА, директори ОУНБ ім. М.Івасюка та ЦБС області.   
5.4.   Анкету-заявку на участь у Проекті з визначенням теми і форми конкурсної роботи надіслати до науково-методичного відділу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М.Івасюка на адресу а24081970@gmail.com   до 1 вересня 2017 року.
5.5. Учасники Проекту повинні підготувати свої краєзнавчі роботи у презентаційній формі, у т.ч. з використанням інформаційних технологій.
5.6. У Проекті можуть бути презентовані конкурсні роботи бібліотек, краєзнавчих об’єднань при бібліотеках, як власні, так і у партнерстві з державними та громадськими організаціями, які активно співпрацюють з бібліотеками області.
5.7. За результатами Проекту в кожному районі, області та місті визначаються найкращі конкурсні  матеріали, які оприлюднюються на сайтах, блогах бібліотек області та у мас-медіа.
6.  Вимоги до конкурсних матеріалів:
- конкурсні роботи надаються за номінаціями: «Краєзнавча знахідка», «Краєзнавча розвідка клубу, об’єднання», «Партнерський краєзнавчий продукт», «Краєзнавче видання»; «Краєзнавча відеоробота»;
-  всі конкурсні роботи мають бути краєзнавчо-туристичного спрямування;   
-  конкурсні матеріали можуть висвітлювати історію, географію, етнографію, обряди, звичаї свого регіону, імена визначних діячів краю;
 - бібліотеки-учасниці Проекту повинні продемонструвати конкурсну роботу на базі власної бібліотеки або ЦРБ з використанням візуальних засобів, мультимедійного обладнання, Інтернет-ресурсів, із залученням партнерів та гостей.
7. Нагородження переможців
7.1. Переможці Проекту нагороджуються дипломами та спеціальними призами за кошти ЧОВ ВГО УБА та спонсорів.
8. Фінансове забезпечення
8.1. Фінансування проведення Проекту здійснюється за рахунок коштів   ЧОВ ВГО УБА та отриманих із джерел, не заборонених чинним законодавством України.
9. Хід і підсумки Проекту будуть висвітлюватися в мас-медіа,  на  веб-сайтах ОУНБ ім. М.Івасюка, ЦБС області.



Рекомендації щодо краєзнавчо-інформаційного проекту
 «Буковина в бібліомаршрутах»

Це не конкурс сільських бібліотек, це спільна робота бібліотекарів ЦБС
-         Маршрут, екскурсія  у вигляді слайдової презентації або відеопрезентації;
-          
 2017 -  Рік сталого розвитку туризму, проголошений Генеральною ассамблеєю ООН, слоганом якого є «Подорожуй. Насолоджуйся. Шануй».
   Новацією бібліотекарів стає такий напрямок краєзнавчо-бібліотечної роботи, як біблотечно-краєзнавчий туризм (розробка туристських маршрутів рідним містом, їх популяризація з використанням новітніх технологій, Інтернету, мультимедійного обладнання; забезпечення інформаційної підтримки та допомоги громадським краєзнавчим об’єднанням у розробці нових маршрутів).  
 По змісту розрізняють оглядові і тематичні краєзнавчі екскурсії.   
  В оглядових екскурсіях даеться комплексна характеристика краю/населенного пункту: природа, історія, населення і культура, господарські досягнення, видатні земляки та ін.
Тематичні можуть бути присвячені військово-історичним подіям, етнографії, літературі, культовим спорудам, природі,  екології та ін.
Об’єктами краєзнавчих екскурсій є памя’тники, будівлі, споруди,  безпосередньо пов’язані з життям, історією і розвитком краю, природні об’єкти (річки, рівчаки, гори …) ; населений пункт в цілому або окремі його частини (район, площа, вулиця і т.п.). Матеріал для екскурсій дають історичні і сучасні назви вулиць, площ, які зберігають пам'ять про події і видатних людей.    
       Розробка бібліотечних туристичних маршрутів може бути у таких напрямках:  
-еколого-географічний (мінеральні води, озера, річки, ліси, гори, джерела, каміння, долини…)
-історичний (факти, події, історичні особистості «Мандрівка стежками Булгакова, Сагайдачного»)       
- меморіально-мистецький (пам’ятники історії і культури)
 - етнографічний (страви, народні костюми, свята, звичаї, традиції, побут, музеї «Етнографічний комплекс – музей с. Галушківка»)
- спортивний

          Етапи розробки екскурсії:
 вибір теми;
 відбір літератури  і складання бібліографії;
 визначення джерел екскурсійного матеріалу, знайомство з
експозиціями и фондами музеїв по темі;
 відбір і вивчення екскурсійних об’єктів;
 складання маршруту екскурсії;
 об’їзд або обхід маршруту;
 підготовка контрольного тексту екскурсії;
 визначення методичних прийомів та техніки проведення екскурсії;
  утвердження екскурсії в якості турпродукта
      Млинівська ЦРБ Рівненської області запровадила проект «Млинівщина туристична», створивши туристичний маршрут «Млинів-Ярославичі-Посників-Млинів». Його об’єктами стали архітектурні, сакральні, природні, меморіальні споруди та місця населених пунктів краю, а також музейні кімнати та експозиції, що діють в сільських бібліотеках.
  Розробка туристичного маршруту велася у тісній співпраці з науковцями, музейними та бібліотечними працівниками, здійснювалися виїзди для фотографування та опису об’єктів. Одночасно велася робота по наповненню та розширенню діючих музейних експонатів сільських філій.
    За результатами проекту громаді Млинівщини та гостям краю запропоновано екскурсію за бібліотечним туристичним маршрутом із відвідуванням унікальних місцин та об’єктів та оглядом експозицій сільських книгозбірень.
   Також підготовлено та виготовлено путівник «Млинівщина туристична», який поширено у бібліотеки, музеї та інші організації Млинова. Створено однойменний промоційний ролик.
           Херсонська ОУНБ імені Олеся Гончара разом з Херсонською міською громадською організацією «Інформаційний центр підтримки малого та середнього бізнесу та інновацій» з 2012 року ініціювали та успішно впроваджують партнерський проект екскурсій нового покоління “Міфи та бувальщина міста “Річкової зірки”. Проект відзначено у міському конкурсі "Кращий туристичний маршрут". 
                           Перелік екскурсій проекту: 
Адміралтейство;
Олександр Суворов і Таврія;
Література і мистецтво в Таврії;
Сліди європейських героїв в Таврії;
Таврія в об'єктиві;
Таврія різдвяна;
Таврія фольклорна;
Українське козацтво в Таврії;
Херсонська Фортеця;
Херсон спортивних героїв і чемпіонів;
Херсон фестивальний;
Чумацтво в Таврії.
Екскурсії по місту (пішохідні чи транспортні) згідно з чинним законодавством треба замовляти через турфірми, у яких є договори про співробітництво з бібліотекою. У бібліотеці створено екскурсійну службу.
  Запропонувати своїм користувачам віртуальну подорож «Чернівці яких ви не знаєте»

             Бібліотека як об’єкт туризмуце також цікаво! «Екскурсія бібліотечними музеями», «Мандрівка бібліотечними краєзнавчими світлицями».
       Тематичні екскурсії «По Шевченківським місцям «Санкт-Петербурга», пов’язані із життям і діяльністю великого генія - площа (фото, коли названа, до якої річниці, тут любив відпочивати), пам’ятник, музей-квартира, Олександрійський театр (в якому не однократно бував, а також, як художник допомагав у оформленні), Весняна алея Літнього саду (тут любив робити свої замальовки), Смоленське кладовище (перше місце поховання поета перед Каневом).
    Для бібліотек Чернівецької області – «Стежинами Ю.Федьковича, О.Кобилянської, С.Воробкевича…».
    «Дерев’яне і кам’яне зодчество м. Чернівці» - екскурсія по архітектурним пам’яткам.
    «Природи храм збережемо» - путівники, екскурсії по природнім памяткам краю.
     Віртуальні екскурсії можуть бути як автономними або ж із реальним гідом. Основу віртуальної краєзнавчої екскурсії, у т.ч. віртуальних прогулянок, які відрізняються від екскурсій відсутністю послідовного маршруту, можуть складати презентації, наповнені фотографіями різних років, у т. ч. авторськими, й усні коментарі до них.   Наявність «невіртуального» екскурсовода дозволяє вести діалог з глядачами й урізноманітнювати текст екскурсії, який супроводжує одні і ті ж фото, залежно від потреб та інтересів аудиторії.   Наприклад, віртуальна прогулянка містом «Вулиці Чернівців пам’ятають»», «Архітектурне та естетичне обличчя Чернівців», «Подорож туристичними стежками краю»,  
«Зелена історія міста»
.   
  Крім того, можно розробити історико-етнографічний маршрут «Дивосвіт родинних оберегів»
-         Повнотестові бази даних «Туристичні принади мого села»;
-         Картина з пазлів «Топоніміка мого населеного пункту»;
-         Пісенник, збірник обрядів «Пісні мого села…»;
-         Фотоальбоми з описом «Майстри ужитково-прикладного мистецтва м. Чернівці»;
-         Краєзнавчі бібліографічні посібники про своє село, місто, подію, видатних людей (довідники «Заповідні місця мого краю», путівник «В пам’ятниках – історія та долі» тощо;
-         Віртуальні краєзнавчі екскурсії, прогулянки, маршрути – презентація фото окремої місцевості, памяток історії, культури… , бажано озвучені, які пізніше можна буде розмістити на бібліотечних веб-сайтах, блогах
-         Легенди, прислів’я, приказки окремого населеного пункту «Мудрість у висловах», «Народні перлини»
-         Енциклопедія села Лужани  для туриста ( події, люди, пам’ятки, природні ресурси, звичаї тощо)

Туристичні маршрути Хмельниччини / [авт. проекту : Сергій Федоченко, Тетяна Колесниченко ; авт. тексту : Сергій Єсюнін, Віра Шпильова, Ігор Западенко, Олексій Тимощук, Тетяна Колесниченко ; худож. оформ., дизайн : Олег Лукашенко ; фото : Олександр Колосовський, Євгеній Дорофєєв, Сергій Прищепа, Валерій Хома, Дмитро Скрипник ]. – Хмельницький : Поліграфіст-2, 2013. – 176 с.
Маршрут №1 "Намисто Надслуччя"
Антоніни – Старокостянтинів – Самчики – Губин – Ілляшівка – Новоселиця
Маршрут №2 "Поліські княжі міста"
Ізяслав – Святе озеро – Тихомель
Маршрут №3 "Хмельницький: у серці історії"
Хмельницький – Чорний Острів – Малиничі – Гвардійське
Маршрут №4 "Сиве Побужжя"
Меджибіж – Летичів – Головчинці – Слобідка-Шелехівська – Божиківці – Слобідка-Кальнянська – Новосілка – Коржівці
Маршрут №5 "Подільські Товтри"
Сатанів – Слобідка-Сатанівська – природний заповідник "Медобори" – Іванківці
Маршрут №6 "Дорогою на Кам'янець"
Зіньків – Маліївці – Підлісний Мукарів – Дунаївці – Миньківці – Голозубинці – Великий Жванчик – Кривчик – Михайлівка
Маршрут №7 "Кам'янець-Подільський – квітка на камені"
Кам'янець-Подільський – Чорнокозинці – Панівці – Жванець
Маршрут №8 "Дністровська Рів'єра"
Устя – Врублівці – Бакота – с. Завалля (печера "Атлантида")



   Бібліотечний продукт має закінчуватися списком використаної літератури, фото виставки книг по даній темі для  популяризації ресурсів бібліотеки
Переможцем буде той, хто дотримається цілі нашого проекту – відкрити для громади щось нове.


Опис впровадження проекту


Зустріч перша

Чернівці
             Розпочато обласний краєзнавчо-інформаційний проект «Буковина в бібліомаршрутах», присвячений Міжнародному року сталого розвитку туризму.
Першими представили своє бачення реалізації проекту працівники Чернівецької ЦБС . Їх літературно-мистецька панорама «Відкрий Чернівці» включила:                                                                            
·        фотовиставку «Миттєвості історії міста в фотографіях чернівчан»,                         
·        виставку –інсталяцію «Чернівецьке ретрофотоательє»,
·        респект-зустріч «Метафізика Чернівців Броніслава Тутельмана»,
·        історичний екскурс «Батько європейського міста» (до 200-річчя від дня                народження А. Кохановського),
·        відеопрезентацію «Чернівецькі літературні етюди»,
·        виставку картин Т. Пітик «Чернівці мої, Чернівці!».

Зустріч друга

Вижниця
«Якщо б  Господь Бог вирішив провести свою відпустку на Землі, то неодмінно вибрав би для цього Буковину» (говірка австрійської доби)

В рамках обласного краєзнавчо-інформаційного проекту «Буковина в бібліомаршрутах» бібліотекарі  сіл  Долішній Шепіт та Лопушна Вижницького району презентували експертам  – директорам централізованих бібліотечних систем області свою конкурсну роботу «Дивосвіт Карпат»
         Маршрут, запропонований   Михайліною Катиринюк та Марією Корпан розпочався ознайомчою екскурсією національним природним парком «Вижницький»  , створеним у 1995 році. Розпочалася екскурсія в офісі парку(смт. Берегомет),  родзинкою  якого є Провідні фахівці екологічного центру, який розташований в офісі парку (смт. Берегомет), ознайомили гостей  з  цікавими маршрутами, «джерельними зупинками», провели їх еколого-естетичною експозицією представленою картинами пор року, печерою саламандри, яскравими світлинами, живим куточком.
         Друга зупинка відбулася в приміщенні бібліотеки с. Лопушно. Директори ЦБС з приємністю відзначили сучасний дизайн з елементами народознавчої світлиці,  фітобар «Кафе-бібліотека», особливо смачний для користувачів-дітей восени і взимку, яскраву  картотеку «Туристичний дайджест»,  інноваційні виставки та можливість користуватися Інтернетом. На полиці серед грамот  за організацію бібліотечної роботи розташувалась і Подяка  від бійців АТО за активну волонтерську діяльність.
         Далі господині бібліотек   Долішнього Шепоту та Лопушної розпочали показ підготовлених відеомаршрутів. Були представлені відеокруїз «Стежиною до гірської бази «Ковчег» та слайд-презентація «Дивосвіт Карпат».
         Туристична база «Ковчег» знаходиться на території села Долішній Шепіт на вершині гори Мегура (1313 метрів). Перебування у цьому гірському готелі наближає до етнічних витоків гуцульської культури:  побуту, традиціям, кухні.
У бібліотеці с. Долішній Шепіт ви можете знайти опис цього маршруту, світлини, легенди, пов’язані з урочищем Мегури, а в холі готелю «Ковчег» хазяїн В.Галай розташував фітобар і, головне, книжкову підбірку «Буковинські письменники», яку він сам дбайливо поповнює.  
           
            Зустріч  третя  06.09.2018 р.
  Глибоччина в бібліомаршрутах
       В рамках обласного краєзнавчо-інформаційного проекту «Буковина в бібліомаршрутах»  експертів  (директорів централізованих бібліотечних систем області)  приймали  бібліотекарі Глибоцької ЦБС.
         Туристичне дійство розпочалось традиційним хлібом - сіллю  у приміщенні головної бібліотеки району. На зустріч завітали  Лопуляк І.К., заступник голови РДА, Гуменний В.В., заступник голови районної ради, Рєпіна О.М., начальник відділу культури, Сандуляк О.В., головний спеціаліст відділу культури, Філяк Н.М., директор ОУНБ ім.М.Івасюка, Довгань М.М., заступник директора з питань наукової роботи,  Макарейчук Т.В., завідувач науково-методичного відділу, директори ЦБС області, журналісти газети «Рідний край» та «Глибока.  Інфо».
         Подорож туристичними  місцями   Глибоччини  розпочалася в затишній читальній залі районної книгозбірні.  Щирі вітання представників місцевої влади продемонстрували  тісний зв'язок структур місцевого самоврядування, громади району та бібліотечних закладів, про який свідчать 3 млн. грн.,  вкладені в розвиток культури у 2017 році, стільки ж – у 2018 році. Запроваджена районна премія імені Ольги Кобилянської, лауреатами якої стали двоє бібліотекарів: Ковальчук О., директор ЦБС, Зегря Р., завідувач бібліотеки с. Просіка.  
         У виступі  О.Рєпіної, очільника районної культури,  були окреслені  здобутки і перспективи розвитку  бібліотечних установ,  їхньої ролі у розбудові громади і не тільки офіційною мовою, а й власним поетичним баченням.
         Впевненість у кращому майбутньому бібліотек,  тісно пов’язаному з проектними ініціативами,  прозвучала у виступі директора обласної книгозбірні  Н. Філяк. 
         Відеопрезентація  «Глибоччина в бібліомаршрутах» розпочалася повідомленням ведучих про  ювілейну 580-ю річницю утворення  смт. Глибока.
         Краєзнавчий портрет Глибокої включив 11 відеосюжетів (зупинок).
1.     Відеопрезентація  села Червона Діброва включила  епізоди  історії, легенди, інтер’єри  відпочинково-оздоровчого  табору   «Дібровська Січ»,    інтерв’ю  старости  Москалюка  В. Д.,  кінофрагменти  «Легенди про доблесного лицаря Айвенго» , у зйомках якого брали участь жителі села.  Завершила  знайомство пісня «Буковино, ти зелена ляно!» у виконанні бібліотекарки-господині М. Романюк.
2.     На туристичному маршруті  села Валя Кузьміна особливою пошаною і увагою не тільки глибочан, а й  іноземних гостей користується меморіальний комплекс - «Пам’ятник  Австрійським солдатам» ( Перша світова війна), виконаний у вигляді 4-х пам’ятних плит.
3.     Літературною візиткою села Димка є музей-садиба О. Кобилянської, відкритий у 1973 році.  На подвірї досі височіють дерева, стоїть криниця, які пам’ятають відому письменницю, встановлено пам’ятник буковинській  гірській  орлиці.
4.     Відеостежина  привела присутніх  до гербових справ майстра з села Турятка   Д. Ніколаєвича, ознайомила з його звичайним життям і незвичайним захопленням – створенням гербів.
5.     Зупинка Тереблече  виявилась музичною: презентували єдиний в районі  польський вокальний колектив «Долина Сірету» та розповідь про народного артиста України  Іво Бобула.
6.     Опришенський музей археології та етнографії привертає увагу відвідувачів колекцією середньовічної зброї, багатим зібранням експонатів палеоліту та Трипільської культури. В музеї велика колекція ікон, старих релігійних книг. Про музей у відеоінтервю розповідає  директор  М. Бондарюк.
7.     Село Старий Вовчинець багате на відомі імена, серед них художник Л.Копельман,  краєзнавець  І.Топало.
8.     У селі Черепківці зберігся палац Горжецького, збудований  на початку 20 століття. У селі жив і творив поет,  публіцист, художник  М.Лукінюк, автор трилогії «Фарватери долі».
9.     Архітектурні пам’ятки – маєтки барона де Григорча  з дендрологічними парками біля них залишили цікавий слід в історії сіл Карапчів і Просіка. Про свою місцевість розповіла господиня бібліотеки с. Просіка, аматорка віршованого слова   Р. Зегря , дружина учасника АТО, мати кіборга.
10.                         Слайдпрезентація  про село Біла Криниця по справжньому захоплює: унікальний центр митрополії  старообрядної церкви з музеєм, відкритим у 1988 році, незвичний для української архітектури величний Успенський собор (1900-1908), трагічний свідок сучасності  - урочище Варниця з пам’ятним знаком  про  розстріл невинних людей.
11.                         Остання зупинка  на маршруті  - центр району, смт. Глибока. Містечко багате на архітектурні пам’ятники, серед них Глибоцький краєзнавчий музей,  Палац Скібінецьких – будівля в характерному стилі часів Австро-Угорщини (сучасна лікарня). І, звичайно, Глибоцька центральна районна бібліотека і її бібліотекарі, завдячуючи яким цей маршрут став можливим і виявився таким цікавим.
   
Крім відеоподорожей  директори ЦБС відвідали  два сучасні  господарські  об’єкти,   діючі  у рамках  проекту  європейської інтеграції:  сироварню  «Добрі газди» та центр апітерапії   «МиВіра», завітали до будиночку Ольги Кобилянської,  піднялися лісовою дорогою до урочища  «Дібровська січ».  Вражень було багато,   як і почуттів  вдячності до своїх  креативних колег.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Нормативно-правові акти на допомогу проведенню реформи децентралізації у галузі культури

Заняття обласного «Ділового клубу методистів» за темою «Методист та інтернет: грані спілкування»